FÖLD ÓRÁJA 2017 Önkormányzatok


A Föld Órája kezdeményezés valódi ereje túlmutat a hatvan perces sötétségen. Ennek szellemében a WWF Magyarország célja az egyre összetettebb események megszervezése, és a valódi hatás elérése, amelynek remek alapjául szolgálnak az eddigi eredmények: évente kb. 70-100 város és község csatlakozik évről évre a Föld Órájához, az elmúlt években pedig a Föld Órájához kapcsolódóan az önkormányzatok számára városzöldítési akciókat hirdettünk meg, a legjobban teljesítő önkormányzat pedig elnyerte a Föld Órája Fővárosa címet.

Az idei évben célunk, hogy a Föld Óráját összekapcsoljuk a települések energiagazdálkodásával, azon belül is elsősorban az önkormányzatok használatában vagy tulajdonában álló épületek, intézmények fűtésével, és az ehhez kapcsolódó energiahatékonysággal.

Miért a fűtés áll a központban?

Magyarországon a végső energiafogyasztás 40%-át az épületek adják, és ennek nagy része a fűtéshez köthető. Ehhez kapcsolódóan számos társadalmi, szociális, gazdasági és környezeti probléma merül fel, a legsúlyosabbak:

Ezen problémák enyhítésében nagy szerepe lehet az önkormányzatoknak, mivel a középületeken keresztül ők is nagy fogyasztók, illetve a helyi lakosságra nézve is befolyással bírnak.

 

Így a fent felsorolt problémák tudatosítása létfontosságú. Ugyanakkor jelenleg nincs tiszta képünk a hazai helyzetről. Célunk tehát az idei Föld Órája kezdeményezés keretein belül egy önkormányzati felmérésre épülő hazai körkép elkészítése.

Mit teszünk?

Egy kérdőíves felmérés segítségével feltárjuk tehát az önkormányzati épületeket érintő fűtési rendszer és szigetelés állapotát és azok fejlesztési törekvéseit, a lakosság szemléletformálására irányuló akciókat, illetve releváns önkormányzatoknál a távfűtés helyzetét és fejlesztési terveit.

A kérdőíveket a Föld Órája estéjén indítottuk, és Magyarország összes településének vezetőségéhet eljuttattjuk.

A felmérésben részt vállaló települések közül pedig három értékes energiahatékonysági csomagot is kap: az 1. helyezett energia-megtakarítási intézkedési tervet kap maximum 10 középületére vonatkozóan a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének és tagvállalatának, a Get Energy Magyarország Kft.-nek a jóvoltából, a 2. helyezett a Robert Bosch Kft. felajánlásában fűtéskorszerűsítésben részesül 1,5 millió Ft értékben, a 3. helyezett pedig szigetelőanyagokkal gazdagodik 500 ezer Ft értékben a Knauf Insulation építőanyag gyártónak köszönhetően.

Amennyiben önkormányzati képviselőként szeretne részt venni a felmérésben, de a közvetlen elektronikus levélben történő megkereséssel nem jutottunk el Önhöz, részvételi szándékát jelezheti a panda@wwf.hu email címen ’Felmérésben részvétel’ tárgy megjelölésével.

 

 

 

Töltsd le a WWF Föld Órája 2018 arculati elemeit!
 

TÖLTSD LE!

Nézd meg, hogy a világ más tájain mit tesznek az emberek a Föld Órájáért és a fenntarható jövőért!

Earth Hour

Kapcsolódj! Föld Órája online