Föld Órája 2016 Program

 

2016. március 19.

Lurdy Ház, Mozi

15:00 –tól ’Norm az Északi’ című animációs film, jótékonysági vetítés (90’)

A jótékonysági filmvetítésen az ülőhelyek száma limitált, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet a jatek@wwf.hu-ra küldött e-maillel lehet megtenni. Egy regisztráló legfeljebb 4 jegyet igényelhet. A jegyek névre szóló átadása tetszőleges adományhoz kötött, az adomány a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját támogatja. A helyszíni adományozók között a film kezdete előtt kisorsolunk egy nyertest, akit a WWF egy jegesmedve örökbefogadói csomaggal ajándékoz meg.

Müpa

Külső helyszín:

Nap közben a LUMU teraszon, a FŐKERT Nonprofit Zrt. támogatásával árvácskákból, és gyertyákból rakjuk ki a Föld Órája 60+ logóját. A virágokból a Föld Órája lekapcsoló eseményére látogatók, az est végén magukkal vihetnek egy-egy tő árvácskát jelképezve a Föld Órája szellemiségének továbbélését. A virágokat később, a Föld Napján ültethetjük el közösen a FŐKERT, Miénk itt a park! rendezvényén.

Belső helyszíni programok

17.00 – 21.30 óra – Üvegterem

  • WWF Élő Duna Turné
  • Varázslatos Magyarország fotókiállítása Magyarország nemzeti parkjairól
  • Fenntartható innovációk bemutatkozása - ’science trade show’
  • FŐKERT gyerekprogram – rajzolás, színezés

17:00 – 19:00 óra Előadóterem, Kék terem

·         (Előadóterem): KIK CliMates inspiráló előadás és WWF videók vetítése

·         (Kék terem): Interaktív KIK CliMates workshop, A Víz útja címmel

19:00 – 20:00 óra – Kék terem

  • Bemutatkozik a WWF Zöld Generáció programja – kerekasztal beszélgetés a program résztvevőivel
  • Ünnepélyes díjátadó a Zöld Generáció résztvevőinek

19:40 – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

·    A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje a Föld Órája alkalmából, Kocsis Zoltán vezényletével és Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész közreműködésével. Jegyek a koncertre a jegy.hu oldalon vásárolhatóak.

·   A Lekapcsolás idején a koncert szólistája meglepetés ráadás számát sötétben, csak zongoravilágítással fogja eljátszani. Így minden figyelem a zenére és a nemes célért való kiállásra összpontosul majd.

 20:30 – WWF Föld Órája 2016, Ünnepélyes Lekapcsolás – Üvegterem előtér

·     A WWF Magyarország igazgatója, Budapest Főváros Főpolgármester helyettese, a Müpa igazgatója, a FŐKERT Nonprofit Zrt. igazgatója, a nemzeti Filharmonikus Zenekar igazgatója és a WWF Zöld Generáció tagjai együtt, ünnepélyesen lekapcsolják Budapest Főváros díszkivilágítását

 21:30 – Budapest fényei újra kigyúlnak, koncert vége, Föld Órája programok vége

·  A helyszíni programokat követően, a Föld Órája támogatói magukkal vihetnek egy-egy tő árvácskát a Föld Órája szellemiségének szimbólumaként, melyet később a Föld Napján ültethetünk el közösen, a Feneketlen tónál (FŐKERT – Miénk itt a Park!)

 

2016. március 20.

Müpa

10:00 – 13:00 Előcsarnok, Üvegterem Cifra palota

Interaktív családi és gyermekprogramok a természetvédelem jegyében
WWF Élő Duna Turné
FŐKERT Nonprofit Zrt. gyermekfoglalkozások


11:00 – 13:00 Fények a Vízen – Debussy: A tenger Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem


 

Részletes programelemek

 

Müpa, 2016. március 19.

Belső helyszín – Müpa Előadóterem, Kék terem, Üvegterem

17.00– 21:30 óra – Üvegterem

A WWF Föld Órája 2016-ban a cselekvés erejét és a fenntartható innovációkat ünnepli. Helyszíni tudományos börzénken néhány olyan fenntartható fejlesztést ismerhetnek meg a látogatók, amelyek már most megoldást kínálnak az éghajlatváltozás kapcsán fellépő veszélyekre, mint amilyen a vízhiány, az energiapazarlás, vagy a méhek tömeges pusztulása.

Idén először jelenik meg a WWF öt országot érintő Élő Duna Turnéja, a környezeti nevelési társasjátéka. A Coca-Cola Foundation és Coca-Cola Magyarország által támogatott interaktív térbeli társasjáték a Dunamenti vizesélőhelyek páratlan élővilág gazdagságát mutatja be kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A gyermekprogramokat a WWF pandaboltja és a FŐKERT Nonprofit Zrt. foglalkoztató sarka egészíti majd ki.

A Varázslatos Magyarország jóvoltából a Föld Órája központi eseményére látogatók megtekinthetik az országos természetfotó pályázat magyar nemzeti parkokat ábrázoló legszebb fotóit.

17:00 – 19:00 óra Előadóterem, Kék terem

A Föld Órája központi eseményén rendezzük a KIK CliMates#8 Water World - A Víz útja interaktív workshopot. Az esemény kezdetén a Müpa Előadótermében a víz útjához kötődő, gondolatébresztő előtt levetítjük a WWF kisfilmjeit is. A workshopon való részvétel regisztrációhoz kötött, viszont a helyszínre látogató érdeklődők is szabadon betekinthetnek az éghajlatvédelmi és vízgazdálkodási szakemberek által moderált műhelymunkába.

19:00 – 20:00 óra – Kék terem

A WWF Zöld Generáció programjában egy éven keresztül 19 fiatal dolgozott együtt az okos város illetve a biodiverzitás kérdéseit feldolgozó modulokban. A 14-16 éves fiatalok most a programjuk végére érve beszámolnak jövőbeli terveikről, a WWF pedig egy ünnepélyes díjátadón köszöni meg részvételüket és a közös munkát.

 

Müpa, 2016. március 20.

10:00 – 13:00 Előcsarnok, Üvegterem Cifra palota

A Cifra Palota a színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához, a Föld Órájához. Interaktív családi és gyermekprogramok a kultúra, a kézművesség és a zene nyelvén keresztül is az éghajlatváltozás mindnyájunkat érintő hatásaira utalnak majd vissza. Ezen a napon is várja majd látogatóit a WWF Élő Duna turnéja és a FŐKERT gyermekfoglalkoztatója is.

11:00 – 13:00 Fények a Vízen – Debussy: A tenger Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan működik egy szimfonikus zenekar, hogyan készül fel egy hangversenyre, vagy hogyan gyakorolnak a népzenei együttesek, mi történik a próbákon? A kétrészes koncertek első felében a közönség a moderátor mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint - az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által - a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében színpadi öltözetben, illetve jelmezben jelennek meg az előadók, és az előzőleg alaposan megismert műsor részleteit összefüggő színpadi előadásban hallgathatja, nézheti meg a közönség.

 

 

2015

Globális szinten minden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld Órájához! A világ 1.400 ikonikus pontján hunytak ki a fények helyi idő szerint szombat este 20:30-kor. Magyarországon is ünnepelték a tettek erejét, amellyel együtt változtathatunk az éghajlatváltozáson! A WWF Magyarország kihirdette a 2015. évi Föld Órája Fővárosát is - idén Vác nyerte el a kitüntetést.

Hazánkban is kialudt hetven település fénye, köztük Vác díszkivilágítása. A Bálna Budapestben tartott központi Lekapcsoló Eseményen a WWF Magyarország egy várostáblát is átadott a nyertes városnak. A település azzal érdemelte ki a címet, hogy az eseményt megelőzően önkéntes akciót szervezett, amelyen összesen 515 ember munkája eredményeképpen 14,5 hektárnyi területről 5.143kg szemetet szedtek össze. A ”zöldítő napon” sor került még a város Ligetében található sövénysor megmetszésére, valamint 400 cserje és bokor, 50 levendula, 5 szomorúfűz, 3 kőrisfa telepítésére is.

Magyarország legkisebb és legnagyobb települései közül is sokan csatlakoztak a WWF Magyarország kihívásához. A legkisebb pályázó település, a mindössze 319 lakosú Uppony, melynek önkéntesei megmutatták, hogy egyetlen napnyi összefogás elegendő ahhoz, hogy az egész település területét megtisztítsák, és terei tisztábbak és zöldebbek legyenek.

Az elmúlt hónapokban számos sikeres közösségi finanszírozású kezdeményezés indult a Föld Órájához kapcsolódóan. Indonézia, India, Kolumbia és Portugália mellett Magyarországon is mozgósították a klímaváltozás ellen tenni kívánókat: a WWF Magyarország tiszatarjáni projektjéhez a meglévő öt mellé további vízibivalyok árának összeadására kérte fel az adományozókat. A már megvásárolt bivalyok április közepén foglalták el ártéri új otthonukat.

2014

A WWF Föld Órája akció keretein belül a WWF Magyarország tavaly az energiatakarékosságra, és az életmód újragondolására buzdított, az esemény estéjén pedig fergeteges bulit rendezett az A38 Hajón a Random Trip Special-el! A lekapcsolás ideje alatt, 20:30-tól 21:30-ig zöld bulira váltottak a zenészek, azaz főként akusztikus hangszereken játszottak. A WWF Föld Órája fellépői között szerepelt Harcsa Veronika (ének, Bin Jip), Ligeti György (ének, gitár, Zagar, We are Rockstars), Farkas Izsák (hegedű, InFusion Trio), Bata István (basszusgitár, Fábián Juli & Zoohacker), Premecz Mátyás (billentyűk, Kéknyúl, Fábián Juli & Zoohacker) és Delov Jávor (dobok, Turbo, Random Trip), DJ Q-Cee (dj, Vinyl Warriorz, Random Trip). A buliról a vidékiek és az otthon ünneplők sem maradtak le, az MR2 Petőfi Rádió ugyanis élőben közvetítette a koncertet!2014-ben - a helyi Tiszta Utak Élő Táj Egyesület akciójának köszönhetően - Pusztaszabolcs bizonyult a környezetvédelem iránt legelkötelezettebb magyar településnek, egy évre kiérdemelve ezzel a Föld Órája Főváros címet.

A kampány fókuszát az a felismerés adta, hogy bár az egyén szintjén egyre többen cselekszünk, mégis elengedhetetlen az, hogy a nagyvállalatok felismerjék szerepüket és felelősségüket, és folyamatos fejlesztésekkel csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat. Ennek megfelelően a WWF Föld Órája akció főtámogatói is komoly energiát fektetnek működésük során abba, hogy egyre kevesebb terhet jelentsenek bolygónknak.

A Coca-Cola Magyarország például gépjárművei üzemanyag-fogyasztását vezetéstechnikai tréningekkel (pl. Safe&Eco-Drive tanfolyam) szorította vissza. Zalaszentgróti palackozójában vízi hőszivattyú biztosította a fűtést, a használati és technológiai célú melegvizet, ill. a kompresszorok és fröccsöntő gépek hűtését. Az Allianz Hungária Zrt. 2010 óta ún. zöld irodaházban működik, a mindennapokban a hulladékot szelektíven gyűjti, valamint napkollektorokkal, az esővíz gyűjtésével és újrahasznosításával, energiatakarékos fényforrásokkal, tisztított vízzel, és a felhasznált papírmennyiség mérséklésével csökkentette ökológiai lábnyomát. A Samsung Magyarországon fontos lépést tett azzal, hogy bevezette a LED fényforrásokat, melyek akár 15 évig is működhetnek meghibásodás nélkül, és 80-85%-kal kevesebb áramot fogyaszthatnak, mint a hagyományos égők, így környezetbarát és takarékos megoldást kínálnak.

A Föld Órája estéjén minderről, és a kezdeményezés céljáról is megemlékeztünk. Többszáz emberrel együtt élvezhettük a Random Trip Special koncertjét. Az esemény után pedig egy szerencsés kisorsolt a Samsung jóvoltából otthonát energiatakarékos izzókkal zöldíthette!

2013

A WWF Magyarország 2013-ban 6. alkalommal szervezte meg hazánkban a WWF Föld Óráját, a világ legnagyobb civil önkéntes akcióját, a főváros csatlakozásának köszönhetően pedig 5. alkalommal nyilvános lekapcsoló eseményt is rendezett a WestEnd City Center Tetőkertjében.


A március 1-je és 17-e közötti gyűjtőakcióban résztvevő látogatók régi gyertyacsonkjaikért cserébe 19 órától vehették át az újraöntött, WWF panda logóval ellátott gyertyáikat. A különleges estét Tóth Vera koncertje nyitotta meg, majd további hírességek léptek a színpadra: Kovacsics Anikó, Klivinyi Kinga, Herr Orsolya válogatott kézilabdázókkal és Szalóky Ági énekesnővel beszélgetett a természetvédelemről Acél Réka műsorvezető.

A közös visszaszámlálás után Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója és dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a hírességek segítségével egy óriás kapcsológombot megnyomva 20 óra 30 perckor lekapcsolta Budapest díszvilágítását. A Budai Vár, a Lánchíd, a Parlament és a Hősök tere elsötétülését óriás kivetítőn nézhették az érdeklődők. Ezt követően Erőss Zsolt hegymászó (†) fáklyával gyújtotta meg Magyarország legnagyobb gyertyáját, a globális éghajlatváltozás elleni összefogás 5 méter magas szimbólumát. A WWF Föld Órája résztvevői a rendezvény során kiosztott egyedi WWF-es gyertyákat is meggyújtották, így kezdetét vehette a Földért szervezett gyertyafényes buli.

A sötétség egy órájában afrikai hangszereken játszó dobosok és bátor tűzzsonglőrök szórakoztatták a népes tömeget. A zenét biciklivel hajtott DJ pult szolgáltatta: a kerékpárra Klivinyi Kinga is felpattant, hogy áramot állítson elő a zenéhez. A bolygó megmentésének 60 perce hamar elszállt, és elérkezett a felkapcsolás ideje: 21 óra 30 perckor visszatértek a fények, és véget ért a Föld Órája, hogy kezdetét vehesse végre egy fenntartható jövő.

E küldetés első lépéseként a WWF Magyarország kihirdette a 2013-as Föld Órája Főváros cím büszke nyertesét. Szigetszentmiklós bizonyult arányosan a legtöbb környezettudatos lakost számláló településnek, így a Pest megyei város egy évig viselhette a megtisztelő címet, és a győzelmet kommunikációjában is használhatta. A WWF 5 méteres viaszóriása pedig a város büszkesége lett.

 

2012

Ebben az évben a WWF ismét elindította Föld Órája kampányát, a világ legnagyobb civil önkéntes akcióját. A sötétben töltött óra után hirtelen jött a felkapcsolás utáni fényár. Az este vége sem volt eseménytelen, ugyanis kihirdettük a 2012-es Föld Órája Fővárosa cím nyertesét. A megtisztelő cím Nyíregyháza városát illeti, ahonnan elképesztő számú ember, a regisztráltak közel harmada csatlakozott a kezdeményezéshez.

Március 31-én este fél kilenckor ismét kialudtak a világ nagyvárosainak díszfényei. Világszerte 150 ország és 6494 város csatlakozott a hatodik alkalommal megrendezett WWF Föld Órája akcióhoz. A WWF Magyarország csapata Budapesten a Lánchídról kapcsolta le a főváros fényeit. Ebben az évben összesen 93 magyar település,467 hazai vállalat és intézmény valamint közel 9000 magánszemély csatlakozott az akcióhoz. Budapesten négyezer ember ünnepelte az összefogás erejét és a Földet a 60 perc sötétséggel.

A lekapcsolás előtt Fábián Juli és a Zoohacker adott fergeteges koncertet, majd Acél Réka vezetésével a vendégek letették voksukat a Föld mellett. Az esemény sztárvendégei, Kulka János és Juhász Árpád is vállalást tettek a WWF Föld Órája alkalmából. A szélvihar és a rövid, de intenzív eső ellenére közel 4000 ember előtt pontban 20.30-kor közösen húzták meg a lekapcsoló kart és kihunytak a fények.

A sötétség órájában sem maradt senki program nélkül, a Lánchidat ellepték az afrikai dobosok, tűzzsonglőrök és fénygraffitisek. A színpadot birtokba vette az a különleges kerékpár, amellyel az emberi energiát lehet elektromos árammá alakítani, a szerkezetre kötött akkumulátor segítségével pedig a DJ pultnál Ezüstmedve szolgáltatta a zenét.

A sötétben töltött óra után hirtelen jött a felkapcsolás utáni fényár. Az este vége sem volt eseménytelen, ugyanis kihirdettük a 2012-es Föld Órája Fővárosa cím nyertesét. A megtisztelő cím Nyíregyháza városát illeti, ahonnan elképesztő számú ember, a regisztráltak közel harmada csatlakozott a kezdeményezéshez.

2011

2011-ben ismét kialudtak a világ nagyvárosainak díszfényei. Számos település csatlakozott az immár hagyománnyá vált Föld Órája akcióhoz. A 2007-ben Sydney-ből indult kezdeményezés mára a világ legnagyobb önkéntes akciója lett, melyhez 134 ország csatlakozott 2011-ben

2011-ben ismét kialudtak a világ nagyvárosainak díszfényei. Számos település csatlakozott az immár hagyománnyá vált Föld Órája akcióhoz. A 2007-ben Sydney-ből indult kezdeményezés mára a világ legnagyobb önkéntes akciója lett, melyhez 134 ország csatlakozott 2011-ben.

Lekapcsoltak a főváros fényei is, és felvillantak a tűzzsonglőrök lángjai. A dobosok dübörgése és az érdeklődök megtöltötték a Budai vár teraszait. A WWF 2011-ben a fenntarthatóság jegyében jelnyelvi tolmáccsal tette a rendezvényt még többek számára élvezhetővé. A vendégek, Varga Líviusz, a Quimby frontembere, Gaál Noémi, Professzor Dr. Mika János, a Külügyminisztérium, az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös Kapcsold ki! kampányának klímanagykövete a WWF-fel együtt kapcsolták le a fényeket. A 60 perc sötétséget fényfestők tették még érdekesebbé. Líviusz alakja ördögszarvakkal kiegészítve került megörökítésre, míg mások már a jövő évre készülve a Föld Órája 2012 feliratot rajzolták meg fénnyel. Szerencsés véletlen, hogy a 3500 fős rendezvény az időjárás előrejelzések ellenére eső nélkül zajlott. A WWF másik helyszíne, a szegedi esemény kevésbé volt ezen a téren szerencsés, ott az eső miatt a rendezvény belső helyszínre kényszerült. Ez azonban nem szegte kedvét az érdeklődőknek, a lekapcsolásra és a tűzzsonglőr-bemutatóra még így is több százan érkeztek, s megtapasztalhatták, hogy legalább olyan nehéz együtt, a kezeinkben tartott gyertyák épület tetejéről visszatükröződő fényeiből megalkotni a 60-as számot, mint együtt egy aprócska fogadalmat tenni Földünkért. Az estének Közép-Európa legzöldebb egyeteme adott otthont, és a WWF áramfejlesztő biciklije segítségével azt is megtapasztalhatták a látogatók, mennyi energia kellene egy izzó működtetéséhez.

A magyarországi események után a világban még volt, ahol javában zajlottak a Föld Órája eseményei. A felkapcsolásunk pillanatában aludtak ki a London Eye fényei, de New Yorkban és Rio de Janeiróban órákkal később érkezett csak el a várva várt pillanat, míg Sydneyben órákkal a magyar lekapcsolás előtt véget ért a 60 perces elsötétülés.

"Ismét megmutatta a Föld, hogy ha összefog az emberiség, hatalmas dolgokra képes. Erre van szükség ahhoz, hogy bolygónk és lakói egy szebb jövő elé nézhessenek." - bizakodott Dakó Andrea, a szervezet kommunikációs igazgatója. 134 ország vett részt 2011-ben a Föld Óráján, és ezúttal nem csak a 60 perc volt a tét. "Ebben az évben a cél az volt, hogy mindannyian elgondolkodjunk, hogyan tudunk tudatosabban, fenntarthatóbban élni. Visszajöttek a fények, rajtunk a sor, hogy mindennapjainkban is megtartsuk a Föld Óráját!" - szólított fel mindannyiunkat cselekvésre a vezető.

 

2010

Egy évvel később a WWF természetvédelmi szervezet klímavédelmi akciója világszerte rekordokat döntött. A WWF Magyarország Föld Órája rendezvényén, a Budai Várban Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettessel, Kulka Jánossal és Szabó Győzővel kapcsoltuk le a főváros fényeit pontban 20:30-kor. Egy órára elsötétültek Budapest nevezetességei, többek között a vár, a Parlament, a hidak, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum, a Hősök tere.

Országszerte több, mint 140 település csatlakozott WWF klímavédelmi akciójához, összesen 450-nél is több iskola, alapítvány, vendéglő, bank, magán- és nemzetközi cég jelezte, hogy lekapcsolja a világítását. Számos helyen külön Föld Órája rendezvényt szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a környezet-tudatosságra.

2010-ben A WWF közös dobolásra hívott mindenkit a Budai Várba, hogy együtt töltsük el a Föld Óráját. Igazi életre szóló élménnyel gazdagodhattak azok, akik a WWF csapatával, és a Pawaa Mitaiko fontemberével töltötték az egy óra sötétet. A dobolást a Tűzmadarak tűzzsonglőr-bemutatója tette látványossá.

„A Föld Órája alatt minden jelenlévő jelképes üzenetet írhatott a WWF kívánságfájára, láttatva és erősítve a klímavédelem ügyének fontosságát. Köszönjük mindenkinek, hogy eljött, és azoknak is, akik otthonukban vagy szórakozóhelyen kapcsolták le a világítást.” – monda Dakó Andrea, a WWF kommunikációs igazgatója.

„Ebben az évben is megmutattuk, hogy egyre több ember vállalja, hogy ha apró, jelképes cselekedettel is, de tesz a bolygóért! – tette hozzá Dakó Andrea – Reméljük, hogy

 

 

Töltsd le a WWF Föld Órája 2016 arculati elemeit!
 

TÖLTSD LE!

Nézd meg, hogy a világ más tájain mit tesznek az emberek a Föld Órájáért és a fenntarható jövőért!

Earth Hour

Kapcsolódj! Föld Órája online