WWF Föld Órája Fővárosa kihívás 2016

Az idén 10. évéhez érkezett Föld Órája kezdeményezéséhez kapcsolódva, a világ számos országában meghirdetik a Föld Órája Fővárosa cím elnyeréséért folyó versenyt. Az országok települései számára a Föld órája szervezői olyan kihívásokat hirdetnek, amelyekkel az egyes helyszínek a fenntartható értékek melletti elkötelezettségüket, valós tettek mentén bizonyíthatják, erőforrásaikhoz mérten.

Magyarországon, 2015-ben Vác nyerte el a kitüntetést, ahol a WWF országos városzöldítési kihívására válaszolva a város Ligetében több száz fa és cserje telepítése, és a liget bokrainak megmetszése mellett több mit 500 ember tisztított meg közel 15 hektárnyi városi területet mintegy 5 tonna szeméttől.


WWF
Föld Órája

2007 óta a Föld Órája globális akcióvá nőtte ki magát, és tavaly 162 ország mintegy 7000 városában mozgósított kormányzatokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több százmillió egyéni támogatót, akik mind közösen léptek fel a fenntartható jövő érdekében. Március végén, az egyik szombaton egy órára lekapcsoljuk a fényeket 20.30 és 21.30 között. Ebben az évben a Föld Óráját 2016. március 19-án ünneplejük.

A WWF szándéka annak elősegítése, hogy minél többen vegyenek részt konkrét cselekvéssel megvalósítható folyamatokban, amelyek az éghajlatváltozás hatásai ellen küzdenek. Ezen gondolat mentén Ugandában tavaly például 2700 hektárnyi erdő ültetését tűzték ki a Föld Órája céljának, ahol maga az esemény volt az adománygyűjtési kampányeszköz, a faültetés azonban egy egész éves munkát jelentett.


Föld Órája Magyarországon 2015-ben

Tavaly – szokás szerint – meghirdettük az országos Föld Órája Fővárosa kihívást, amelyben arra kértük Magyarország településeit, szervezzenek település-zöldítési akciót március 21-re. A Föld Órája fővárosa címet az a település nyerte, ahol a lakosság létszámához képest a legtöbben vettek részt az önkéntes akcióban, a legnagyobb területet tisztították meg, vagy a legtöbb szemetet gyűjtötték össze. Ennek megfelelően 2015-ben a cím birtokosa Vác lett, ahol a WWF országos városzöldítési kihívására válaszolva a város Ligetében több száz fa és cserje telepítése, és a liget bokrainak megmetszése mellett több mit 500 ember tisztított meg közel 15 hektárnyi városi területet mintegy 5 tonna szeméttől. Az elismerést jelentő város névtáblát pedig a WWF Magyarország igazgatója, a Föld Órája központi eseményén adta át a város képviselőjének.


Idén tovább megyünk!

Mivel a Föld Órája alapvetően azt célozza, hogy mindannyian megtaláljuk a felelősségi és beavatkozási szintet, amellyel valódi hatást érhetünk el, ezért a kihívást idén a hazai települések saját kezébe helyezzük. Minden település lehetőséget kap arra, hogy a lakosait leginkább megszólító módon töltse meg tartalommal saját, helyi kapcsolódását ehhez a világméretű kezdeményezéshez.

 

A WWF Magyarország felhívja az ország településeit, hogy csatlakozzanak a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért létrejött globális összefogáshoz, de nem köti ki azt, hogyan tegyék!


Azt szeretnénk, ha ez az ünnep valóban Önökről, a helyi értékekről és a cselekvés erejéről szólna! Szervezzenek olyan Föld Órája eseményt, ami valóban a helyi összefogást és az éghajlatvédelmet képviseli. Legyen akár egy gyertyafényes, fenntartható menüt felszolgáló jótékonysági vacsora vacsora, városszintű zöldítési akció, energiahatékonysági kerekasztal, egy zöld-suli, zöld-ovi kezdeményezés útnak indítása, vagy szinte bármilyen, kapcsolódó közösségi városrendezési esemény. Akárhogyan döntenek, a lényeg a kapcsolódás a Föld Órája szellemiségéhez és céljaihoz, saját településük és az egész Föld fenntartható jövőjének szolgálatában.

 

A részvétel kritériumai

Nevezhetnek magánszemélyek, csoportok, egyesületek, vagy maga a településvezetés. Cél, hogy maga az esemény kapcsolódjon a helyiekhez, a helyiek életéhez.

A nevezés feltétele, hogy a Föld Óráját követően március 21-én éjfélig megküldjék a dokumentációt a megadott email címre (foldoraja@wwf.hu)

 

A dokumentációnak tartalmaznia kell

  1. Fotókat – jó minőségű, legalább 160dpi felbontású fotókat (minimum 10 db) – amelyeket a WWF Magyarország számára használatra átadnak. A WWF Magyarország a fotókat saját belső dokumentációjában archiválja, azokból válogatást tesz közzé a fotókredit megjelölésével saját weboldalán, Facebook oldalán, illetve sajtókommunikációs anyagaiban. A pályázati anyaghoz csatolt fotókon szereplők vállalják és tudomásul veszik, hogy a róluk készült képek ezeken a csatornákon megjelenhetnek.
  2. Rövid leírást az eseményről – legalább 300, de legfeljebb 600 szó terjedelemben, amelyben kitérnek arra, hogy az esemény hány embert vont be; milyen hatása volt/lesz (akár a város valódi kibocsátásának csökkentésére, klímaváltozással szembeni ellenállóképességére, akár a részt vevő egyének szemléletformálásán keresztül a zöld életmódra); mennyire volt egyedi, innovatív, vagy kreatív a megvalósítás.
    3. Elérhetőségeket (név, email cím, telefonszám).

Bár a dokumentációkat csak az esemény után kérjük, egy rövid e-mailben kérjük, jelezze részvételi szándékát március 19-én délután 17 óráig. Ez a jelzés nem kötelező érvényű, csupán az esemény napján segíti a kommunikációt. Természetesen, ha több adatot közölnek előre, így azt könnyebben felhasználjuk még a verseny ideje alatt - említés szintjén - a médianyilvánosság során. A jelzésértékű email elmulasztása nem jelent kizárást a versenyből.

 

Az elbírálás menete és fődíj

A dokumentációk befogadása után a WWF szakmai zsűrije bírálja el a beérkező pályázatokat, és márc. 23-án dönt, amelyről a pályázókat közvetlenül kiértesíti e-mailben március 24-én.

Az elbírálás szempontjai a következők:

A rendezvény egyedisége és hatásossága lesz mérlegre téve együttesen, az adott település lakosságához mérten súlyozva.

         Hány ember ért el közvetlenül vagy közvetetten az esemény vagy eseménysorozat?

         Milyen hatása van az eseménynek vagy eseménysorozatnak a település vagy az egyének életére nézve a klímaváltozás szempontjából?

         Mennyire újszerű, ötletes a megközelítés, amelyet az adott település alkalmazott?

 

A WWF Magyarország a Föld Órája Fővárosa kihívás győzteseként egy települést díjaz a rang elnyerésével és a „A WWF Föld Órája Fővárosa 2016-ban” városnévtábla átadásával. Emellett a WWF Föld Órája Fővárosa díjazottja és a versenyben részt vett települések pályaműveiből készített válogatást a WWF Magyarország sajtókommunikációjában megjeleníti, eredményeiket saját jelentésében a nemzetközi Earth Hour kampánystábjának is elküldi, akik ugyancsak a mozgalom sikerkommunikációjában használhatják.

A globális kezdeményezés évről évre mintegy 2,3 milliárd embert ér el. A kapcsolódást szimbolizáló helyi sikerek és eredmények kommunikációja ennek az elérésnek sarkalatos eleme. A világméretű kezdeményezés eredmény összefoglalóit itt érheti el: www.earthhour.org

 

 

 

 

Töltsd le a WWF Föld Órája 2018 arculati elemeit!
 

TÖLTSD LE!

Nézd meg, hogy a világ más tájain mit tesznek az emberek a Föld Órájáért és a fenntarható jövőért!

Earth Hour

Kapcsolódj! Föld Órája online