Többet vár a magyar lakosság a hazai vállalatoktól

A WWF Magyarország a Föld Órája napján publikálta azt a jelentését, amelyben a hazai nagyvállalatok éghajlatvédelmi céljait és stratégiáját vizsgálta. A jelentés előzetes eredményei már tanúskodtak a szomorú eredményekről: a 60 legnagyobb hazai vállalatból mindössze 2 rendelkezik éghajlatvédelmi stratégiával, míg egy felmérés szerint a magyarok a vállalatokat és az ipart tartják felelősnek az éghajlatváltozás kezeléséért.

A tanulmány itt érhető el.

A decemberi előzetes összefoglaló után most a részletes jelentés is napvilágra került. A nettó árbevétel szerinti TOP 50 hazai vállalat, 5 legnagyobb biztosító és bank került górcső alá a WWF Magyarország és a Denkstatt közös tanulmányában. A kutatás fő célja az volt, hogy felmérje, hogyan kommunikálják a vezető hazai vállalatok a saját, éghajlatváltozással kapcsolatos céljaikat, stratégiáikat, és tevékenységüket.

Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője elmondta: „A vállalatok mindenképpen kulcsszereplői az éghajlatváltozásnak, ezt látjuk a globális trendekből is. A vezető vállalatok hazánkban is a legnagyobb kibocsátók közé tartoznak, ugyanakkor értékláncaikon, beszállítói láncaikon keresztül, rendkívül sérülékenyek az éghajlatváltozás hatásaira. Elemi érdekük tehát az éghajlatvédelemmel foglalkozni. Továbbá rendkívül hatékonyan képesek elérni és befolyásolni a társadalom több szereplőjét, a fogyasztókat, termelőket, beszállítókat, döntéshozókat vagy a befektetők széles csoportját. Ezét is elengedhetetlen, hogy a vállalatok itthon is komolyan vegyék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és elinduljanak egy olyan pályán, ami egy tudatosabb, fenntartható jövő felé vezeti a hazai gazdaságot.”

Az eredmények szerint a vizsgált vállalatok közül mindössze hat rendelkezik valamilyen éghajlatvédelmi céllal, és mindössze kettő vállalatnak van éghajlatvédelemmel valamilyen módon foglalkozó stratégiája. Ugyanakkor az Európai Bizottság 2015-ös felmérése szerint a hazai lakosság leginkább a vállalatokat tartja felelősnek az éghajlatváltozásért, és a válaszadók majdnem fele azt gondolja, hogy a vállalatok és az ipar felelős az éghajlatváltozás kezeléséért*.

A tanulmány itt érhető el.


 

 

A Föld Órája filmpályázat

 
Pályázók köre: Bármely Magyarországon tartózkodó természetes személy részt vehet a pályázaton. A pályázaton részt venni csak saját szerzői művel lehetséges.  
A feladat: Készíts a megadott paraméterek szerint egy komponált (vágott vagy vágatlan ) maximum 1 perces-es videót a Föld Óráján elsötétülő egy - vagy akár több - ikonikus magyarországi épületről. Pl.: Budai Várnegyed, Lánchíd, Parlament, Hősök tere, Andrássy Út, Citadella, Nemzeti Színház, stb.
Nem csupán kamerával, hanem akár drónnal készült felvétellel is nevezhettek.
Nem számít a pályázati szabályzat megsértésének, ha a lekapcsolás nem a Föld Órája folyamán, hanem egy másik napon kerül rögzítésre. A közintézmények minden nap 02.00-kor kerülnek lekapcsolásra. /Fontos azonban, hogy valódi lekapcsolást, ne effektelt imitációt tartalmazzon a videó/

Kisfilmek technikai paraméterei:
HD felbontás 1920x1080p
kiterjesztés: mov, mp4, mpeg
képarány: 16:9Díjazás:
Föld Órája Díj 1. Helyezett
A Föld Órája filmpályázat aranyoklevél
WWF Föld Órája póló
WWF Panda Bolt meglepetés termékek

Föld Órája Díj 2. Helyezett
A Föld Órája filmpályázat ezüstoklevél
WWF Föld Órája póló
WWF Panda Bolt meglepetés termékek

Föld Órája Díj 3. Helyezett
A Föld Órája filmpályázat bronzoklevél
WWF Föld Órája póló

A legjobban sikerült videó(k) bekerülhetnek a nemzetközi Earth Hour 2017 Official Video-ba, ezzel komoly szakmai referenciát nyújtva a jelenet készítőjének.
(Az idei nemzetközi kisfilm itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=XxIMib4e8f8)
Zsűri: Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin vezető szerkesztője, és a WWF Magyarország tagjai

Pályázatok benyújtásának módja:
Nevezési díj nincs.
A „Föld Órája video” tárgyal megjelölt videókat file küldő szoftver (pl. weetransfer) segítségével a foldoraja@wwf.hu címre várjuk az alábbiak szerint:
Fájlnév: alkotó neve_video címe_sorszám. Pl.: Kiss Dani_Parlament_1
Az üzenet mezőben a következő információkat várjuk:
Név:
Telefonszám:
E-mail:
Nevezett alkotások darabszáma
Rövid szakmai bemutatkozás: 300 karakter
Pályázati munkák beérkezésének határideje: 2016. Március 21. 8.00 (reggel)

 

Klasszikus zene és innovációk a Föld Óráján

 

Idén a fenntartható innovációké, a zöld tehetséggondozásé és a vízé lesz a főszerep a hazai Föld Órája központi eseményén, melynek házigazdája a Müpa lesz, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar aznap esti koncertje pedig a Föld Órája jegyében zajlik. KIK CliMates workshop, a Varázslatos Magyarország fotói, a WWF Zöld Generációja és az Élő Duna turné színesítik a két naposra nyúlt eseményt.


 A nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Müpa a Föld Órája mellett
„A Föld Órája globális akció tízedik évéhez érkezett. Tavaly 172 országból több mint két milliárd ember kapcsolódott a legnagyobb önkéntes éghajlatvédelmi kezdeményezéshez. A Föld Órája évek óta többet jelent a 60 perc sötétségnél, hiszen a hosszú távú gondolkodás és a közösség erejének szimbólumává vált. Ezt a szellemiséget igyekszünk mi is elterjeszteni. Fontos, hogy mindenki megtalálja a maga útját, azt, amit ő tud tenni az éghajlatváltozás mérsékléséért. Lehet ez egyszerű mindennapi tipp, vagy komolyabb beruházás vállalatok, kormányok esetében. Mindezen lépéseknek és kezdeményezéseknek ad teret a Föld Órája egész évben, március 19-én pedig ezeket ünnepeljük!” - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.


Idén a központi lekapcsoló eseménynek a Müpa ad otthont. „Március 19-i, Kocsis Zoltán vezényletével előadott koncertünkkel mi is csatlakozunk a Föld Órája globális éghajlatvédelmi kezdeményezéshez. Az est szólistája meglepetés ráadás számát sötétben, csak zongora-világítással fogja eljátszani. Így minden figyelem a zenére és a nemes célért való kiállásra összpontosul majd” – mondta el Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója. Mindazok, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, követhetik majd a koncertet rádión és a Müpa Live Webcaston keresztül HD-minőségben az interneten is. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója elmondta, hogy az intézmény kiemelt figyelmet szentel minden olyan ügynek, amellyel a társadalom felelősségvállalását lehet elősegíteni. „A Müpában minden nap a sokszínűséget ünnepeljük, március 19-én a zöldet.” – fogalmazott Káel Csaba.


A WWF már délután 3 órától egy jótékonysági filmvetítésre hívja az érdeklődőket a Lurdy moziba, ahol a ’Norm, az északi’ című animációs filmet lehet majd megtekinteni. Nincsenek előre meghatározott jegyárak, a jegybevétel pedig a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját segíti. A részvétel regisztrációhoz kötött, a jatek@wwf.hu email címen keresztül, az adományokat pedig a helyszínen lehet átadni.


A Müpában délután 5 órától számos eseménnyel várja a WWF az érdeklődőket, ahol a közös lekapcsolás mellett a cselekvés erejét és a fenntartható innovációkat ünnepeljük majd. A központi lekapcsoló eseményhez idén látványos módon csatlakozik a FŐKERT Nonprofit Zrt. Több száz árvácskából rakják majd ki a Föld Órája emblematikus, 60+ logóját, ami körül, a látogatók segítségével gyújtjuk majd meg a gyertyákat. Budapest díszkivilágításának lekapcsolását követően a látogatók is magukkal vihetnek egy-egy tő árvácskát, amit elültetve továbbvihetik a Föld Órája szellemiségét.

Programok a WWF lekapcsoló eseményén

 
A helyszíni tudományos börzén bemutatkozik néhány olyan hazai fenntartható fejlesztés, amelyek már most megoldást kínálnak az éghajlatváltozás kapcsán fellépő különböző veszélyekre. Tárgyak, eszközök vagy éppen programok, amelyek egy zöldebb és élhetőbb közös jövőért tesznek.


Itt zárul majd egy közvetlen beszélgetés és egy díjátadó keretében a WWF Zöld Generáció programja is, amelyben 14-16 éves fiatalok egy éven át dolgoztak a biodiverzitás megőrzését és az intelligens városok működését érintő problémákon, hogy aztán saját innovatív megoldásaikkal ők maguk váljanak a fenntartható jövő nagyköveteivé saját közösségeikben, iskoláikban.


A helyszínen rendezi meg, KIK CliMates#8 A Víz útja címmel interaktív workshopját a Climate KIC Klímainnovációs közössége. A workshop aktív részvétele regisztrációhoz kötött, de a látogatók természetesen szemlélőként betekinthetnek a műhelymunkába.


A helyszínen megjelenik majd a WWF öt országot érintő Élő Duna Turnéja. A Coca-Cola Alapítvány és Coca-Cola Magyarország által támogatott interaktív térbeli társasjáték a Dunamenti vizesélőhelyek páratlan élővilágát mutatja be kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A gyermekprogramokat a WWF pandaboltja és a FŐKERT Nonprofit Zrt. foglalkoztató sarka egészíti majd ki.

 Mindkét program szombaton délután öt órától este nyolc óráig, és vasárnap délelőtt 10 órától délután egy óráig várja majd a látogatókat. Vasárnap a Müpa „Cifra Palota” családi programsorozata is az éghajlatváltozással foglalkozik, a már jól ismert kreatív és zenés foglalkozásokat, és a színpadi programokat is ez a téma szövi át.


A Föld Órája idén még nagyobb hangsúlyt fektet a közösségi összefogás erejére, amiben a digitális univerzum és a közösségi média központi helyet képvisel. Idén is biztatunk mindenkit, hogy cserélje le Facebook borítóképét a Föld Órája borítóképére, jelezve a csatlakozását. Emellett részt lehet venni a WWF és a Be-novative közös ötlet-kihívásában, ahol bárki megoszthatja játékos formában saját elképzeléseit és rövid megoldási javaslatait arról, hogy mit kell tennünk közösen 2030-ig, hogy biztosítsuk Magyarország vízkincsének jövőjét? Az ötletelés mostantól egészen a Föld Órájáig nyitott marad, a legjobb megoldásokat pedig nyilvánosan is megosztjuk majd!
Koncertjegyek kaphatóak a jegy.hu-n keresztül.


Energetikai tippek a Föld Órájához

Milyen berendezéseket áramtalaníthatok biztonságosan?

Ezt mindenki maga dönti el, általában a szobai világítást, díszkivilágítást, számítógépeket, televíziókat, neonreklámokat, asztali lámpákat, és így tovább… Természetesen az utcai közvilágítás, a jelzőlámpák, a biztonsági és létfontosságú berendezések bekapcsolva maradnak.

Ha középületi világítást szeretne lekapcsolni, előbb egyeztessen a helyi hatóságokkal, otthonában pedig a biztonságot tartsa szem előtt. A lépcsőknél hagyjon égve biztonsági fényeket, és tartson készenlétben néhány alternatív fényforrást.

Gyertyagyújtással emelheti az esemény hangulatát, de kérjük, ekkor is ügyeljen a biztonságra, sose hagyjon égő gyertyát felügyelet nélkül, és tartsa megfelelő távolságban gyerekektől, kisállatoktól, gyúlékony anyagoktól.

Ha mindenki ugyanakkor kapcsolja vissza a világítást, nem kerül veszélybe az áramellátás?


Minden ember másként ünnepli a Föld Óráját, sokan az egy óra letelte után is kikapcsolva hagyják a világítást, így nem túl valószínű, hogy minden résztvevő pontosan ugyanabban a pillanatban kapcsol vissza. Emellett az energiatársaságok megerősítették, hogy ha ez meg is történne, nem okozna fennakadást az energiaellátásban.

Mennyivel csökkent a fogyasztás a Föld Órájának köszönhetően a korábbi években?

A Föld Órájának nem az a célja, hogy általános fogyasztás csökkentési gyakorlattá váljon, a globális villanyoltás szimbolikus cselekedet, ha úgy tetszik, ünnep. A környezeti kihívásokra és a túlfogyasztás hatásaira kívánja irányítani a figyelmet, egyben bemutatja, hogy a problémák leküzdhetőek, ha készek vagyunk összefogni a megoldás érdekében.

 

 

Föld Órája: Te mit teszel idén?

Elérkezett a Föld Órája! Regisztrálj a foldoraja.hu weboldalon, és mondd el, Te mit teszel a bolygóért! Településeddel is csatlakozz a kezdeményezéshez, és szálljatok versenybe a WWF Föld Órája Fővárosa címért!

Idén kilencedik alkalommal söpör végig a világon a Föld Órája. Március 19-én, helyi idő szerint 20:30-kor történik majd a jelképes lámpaoltás, amelyhez 2009 óta Magyarország is csatlakozik. Állj közénk magánemberként, és akár munkahelyeddel, helyi önkormányzatoddal is! Fogjunk össze, és változtassunk együtt az éghajlatváltozáson!

Tudj meg mindent kezdeményezésről! Kattints a foldoraja.hu-ra, és regisztrálj!

 

Csatlakozz a Föld Órájához, és vedd ki a részed az éghajlatváltozás elleni küzdelemből!

Elindult a visszaszámlálás: alig egy hónap múlva sötétbe borulnak a világ nagyvárosai, hogy az éghajlatváltozás elleni cselekvésre hívják fel a figyelmet. Te is tehetsz azért, hogy a jövő nemzedékek számára is elérhetőek legyenek a jelen erőforrásai. De ennek érdekében cselekednünk kell!

 

Változtass az éghajlatváltozáson!

A WWF idén 9. alkalommal szervezi meg a világ legnagyobb civil önkéntes akcióját, a WWF Föld Óráját, amikor arra kérjük a csatlakozókat, hogy március utolsó előtti szombatján 1 órára kapcsolják le a világítást otthonukban.

 Változtass az éghajlatváltozáson!

Vedd észre, hogy természeti értékeink elvesznek,
ha Te nem teszel értük!

Regisztrálj a főoldalon, és kapcsolj le Te is március 19-én 20 óra 30 perckor.

 

Mire hívjuk fel ezzel a figyelmet?

Az emberiség igényei jócskán meghaladják Földünk eltartóképességét, ugyanis közel 40 éve több erőforrást használunk fel, mint amennyit a bolygó biztosítani tud. Jelenleg 1,5 Földre lenne szükségünk, és ha nem változtatunk, 2050-re már két bolygó sem lesz elég a világnépesség szükségleteinek kielégítésére. Magyarország fogyasztása 30%-kal több, mint amennyi erőforrás hazánkban rendelkezésünkre áll. Éppen ezért mostantól nem megy nélküled, ha meg akarjuk állítani a túlfogyasztás és az éghajlatváltozás negatív folyamatát!

A WWF ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet a világ legnagyobb civil önkéntes akciójával, a WWF Föld Órájával. Idén a WWF Magyarország energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdít.

 

Te fenntartható módon élsz?

Vizsgáld meg saját fogyasztásod és ökológiai lábnyomod!

Ha már a tudatos fogyasztók táborát erősíted, vagy ha szeretnél változtatni az életmódodon, kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 19-én 20 óra 30 perckor egy órára! Mostantól nem megy nélküled, ugyanis ütött a Föld Órája!


Mutass példát, és hívd fel a figyelmet a fenntarthatóságra!

Csatlakozz te is a globális kezdeményezéshez, és regisztrálj a weboldalon!

 

Ökológiai lábnyom csökkentés a Földért – de hogyan?

Életmódod változtatásával nem csupán ökológiai lábnyomodat, hanem költségeidet is csökkentheted. Mindenféle beruházás nélkül is könnyedén 5-15%-kal csökkentheted energiafogyasztásodat.

Ökológiai lábnyomunk csökkentésének egyik legfontosabb pillére, ha odafigyelünk az energiatakarékosságra. Lényeges a házak, lakások megfelelő szigetelése, ugyanis a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50%-a is eltávozhat. A fűtésre is fokozottan kell figyelni. Ha csak 1 fokkal lejjebb vesszük a hőmérsékletet, a fűtés számla akár egytizedével is csökkenhet, a háztartás pedig akár évente 300kg CO2-t is megtakaríthat. Egy érdekes takarékossági tipp, ha hőtükröket helyezünk a radiátorok mögé, ezzel ugyanis akár 5-10%-kal is csökkenhet a gázszámlánk.

Egyszerű, sokszor ismételt, de még mindig nem mindenki által betartott szabály, hogy célszerű a villanyt azonnal lekapcsolni azokban a szobákban, ahonnan távozunk. Így az izzók élettartama hosszabb lesz, és ezt a pénztárcánk is meghálálja. Megéri energiatakarékos égőket használni, már egy ilyen izzó is akár 400 kg CO2 kibocsátás csökkenést eredményezhet élettartama alatt. Elektromos készülékeinket ne hagyjuk készenléti funkcióban! A televízió például stand by állapotban fogyasztja el energia felvétele 40%-át. A mosó- és mosogatógépeket töltsük meg teljesen és csak ekkor indítsuk el! Ne állítsuk túl hidegre hűtőnk és fagyasztónk hőmérsékletét! A hűtőnek 2-5 ºC, míg a fagyasztónak -15 ºC az ideális. Erre tényleg érdemes odafigyelni, a háztartásokban ugyanis a legnagyobb fogyasztók a fűtő- és fagyasztógépek, ezt követik a mosógépek, majd az irodatechnikai gépek, a sort pedig a világítás és egyéb kisebb elektronikus berendezések zárják.  Kevesen tudják, hogy átlagosan összes energiafogyasztásunk 31%-át fordítjuk a gépkocsira. Sokat takaríthatunk meg, illetve a környezetet is kíméljük, ha gyalogolunk, kerékpározunk vagy használjuk a tömegközlekedést!

Komoly civilizációs probléma napjainkban a túlfogyasztás, ami szintén növeli az egyén ökológiai lábnyomát. Tanácsos törekedni arra, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek csomagolása újrahasznosítható, illetve olyan kozmetikumokat használni, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. Ezek a termékek lemosás után a vízbe kerülve sem okoznak környezetkárosítást. Vásárlásaink során ne kérjünk műanyag vagy papírzacskót sem, ezzel is kíméljük a környezetet. A túlfogyasztást megakadályozhatjuk azzal is, ha szezonális terméket választunk, melyet a közelben termeltek. Legjobb a piacon, a termelőktől vásárolni.

Tanácsos mérsékelni a húsfogyasztást is. 1kg marhahús előállításához átlagosan 15500 liter vízre van szükség, ami természetesen függ az állattartás módszerétől, illetve az adott éghajlattól. A baromfihús esetében ez a szám 3900 liter. Természetvédelmi szempontból a helyi tenyésztésű, minél természetesebb körülmények között nevelkedett állatok fogyasztása a legelőnyösebb, ilyen például az őshonos szürkemarha.

Fontos, hogy az egyén szintjén egyre többen cselekedjünk, de elengedhetetlen az is, hogy a nagyvállalatok felismerjék szerepüket és felelősségüket, és folyamatos fejlesztésekkel csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat. A WWF Föld Órája akció főtámogatói is komoly energiát fektetnek működésük során abba, hogy egyre kevesebb terhet jelentsenek bolygónknak.

 

 

Töltsd le a WWF Föld Órája 2016 arculati elemeit!
 

TÖLTSD LE!

Nézd meg, hogy a világ más tájain mit tesznek az emberek a Föld Órájáért és a fenntarható jövőért!

Earth Hour

Kapcsolódj! Föld Órája online