Másszunk be a csőbe! - Ökológiai állapotfelmérés és séta észak-pesti patakok mentén dr. Kriska Györggyel

Időpont: március 23. 09:45

Részletek

Találkozó: március 23., szombat 09:45
Találkozóhely: 30-as busz káposztásmegyeri végállomás (Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak megálló)
Időtartam: 1,5 óra
Ajánlott korosztály: 10 éves életkortól

Programleírás:
Az Újpestre érkező lassú folyású síkvidéki patakok közül ma is fontos természeti értéket képvisel a Csömöri-patak. Az újpesti lakótelep alóli csőből előbukkanó vízfolyás mentén le fogunk sétálni a Mogyoródi patak felé, hogy természetes szépségében csodálhassuk meg a vízfolyást pár száz méterrel a két patak összefolyása előtt.

A helyszínen egy tudományos ökológiai állapotfelmérést végzünk majd a patakban fellelhető, szabad szemmel is felismerhető makrogerinctelen állatok begyűjtésével. Az édesvízi makrogerinctelenek nagyon gazdag csoport, képviselőik csigák, kagylók, rákok, tegzesek, kérészek, szitakötők, poloskák, bogarak, legyek és szúnyogok közül kerülnek ki. Az ökológiai állapotfelmérést követően a bátrabbak bemehetnek a csőbe is, ahonnan a Csömöri-patak érkezik.

A Csömöri-patak ökológiai állapotfelmérése után elsétálunk a Mogyoródi-patak nyomvonalát követve Rákospalotára, ahol már természetes medrű a vízfolyás. Pár száz méteres sétáról van csupán szó. Itt az M0-s felüljáró közelében megtekintjük a patakon élő hódok tevékenységének eredményét, ami lehetővé tette a felüljáró építéskor kiszárított Rákospalotai-láp újjáéledését, természetes revitalizációját.

A programot tartja:
Dr. Kriska György a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az ELTE habilitált egyetemi docense. 2000-ben szerzett PhD fokozatot biológiából. A Magyar Tudományos Akadémia 2021-ben az MTA doktora címben részesítette. Számos tudományos és ismeretterjesztő könyve, filmje jelent meg.

A programváltozás jogát – rossz idő és vis maior esetén – fenntartjuk.

A séták az “Országos szemléletformálási program és társadalmi érzékenyítés az erdők és a vizes élőhelyek védelméért” című program keretében valósulnak meg.

Amennyiben most regisztrálsz, a jelentkezések várólistára kerülnek!

A jelentkezés betelt!