Séta a Szilas-tóhoz Szendőfi Balázs természetfilm-rendezővel

Találkozó: március 24., vasárnap 13:30
Találkozóhely: Pólus Center parkolója hátul, a Fortuna Stúdió oldalán, a Szilas-patak mellett.
Megközelítés autóval, kerékpárral a parkolóig vagy a 130-as busszal a Puskás stadion felől a Sárfű utca nevű végállomásig, vagy a 7-es busz vonalán közlekedő buszokkal Nyírpalota út végállomásig, és onnan rövid sétával.
Időtartam: 1,5 óra
Ajánlott korosztály: 10 éves életkortól

A Szilas-tó a XV. kerületben található, a rákospalotai köztemető és az M3-as autópálya által határolt vizesélőhely. Néhány hektáros kiterjedésű, meglepően természetközeli állapotban maradt fenn. 2017-ben nagyobb sajtó- és médiaérdeklődés alakult a Szilas-tó körül, ezt követően a főváros megkezdte a vizesélőhely helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításának előkészületét. A fajlisták összeállításában és a kezelési terv véleményezésében Szendőfi Balázs programvezető is részt vett, és nem sokkal ezután, 2019-ben létrejött a Szilas-tó Természetvédelmi Terület.

A program során először át fogunk kelni a patakon az Asia Centernél található hídon, majd elindulunk a természetvédelmi terület tanösvénytáblái mentén. Nagyjából egy kilométeres séta után érkezünk el a Szilas-tó sarkához. A helyszínen beszélünk majd az itt élő halfajokról, és a Szilas-patakból rögtönzött halfauna-mintavételt is mutatunk, szerencsés esetben a halakat élőben is meg lehet tekinteni.

Felszerelés: Ha esős az idő, akkor jól jöhet vízhatlan lábbeli és cseppálló nadrág. Száraz időben teljesen szokványos kiránduló ruha elegendő.

A programot tartja:
Szendőfi Balázs, halkutató és természetfilmes. A terület halfaunáját 2008 óta kutatja. Első filmje, a 2015-ben bemutatott Budapest halai nyitójelenete és első negyedórája épp a Szilas-tónál játszódik.
Link a filmhez: https://www.youtube.com/watch?v=FR3IJFsOGiM

A programváltozás jogát – rossz idő és vis maior esetén – fenntartjuk.

A séták az “Országos szemléletformálási program és társadalmi érzékenyítés az erdők és a vizes élőhelyek védelméért” című program keretében valósulnak meg.

Amennyiben most regisztrálsz, a jelentkezések várólistára kerülnek!

A jelentkezés betelt!